Rasbeschrijving

De Berner Sennenhond mist het jachtinstinct dat sommige hondenrassen drijft tot het najagen van andere (huis)dieren. Hij kan het dan ook gewoonlijk goed vinden met soortgenoten en andere huisdieren. Natuurlijk is een goede socialisatie hierbij wel een must. Een volwassen Berner die nog nooit in aanraking is geweest met andere dieren zal hier niet zonder meer positief op reageren.
Het hebben van veel contact met 'hun' gezin is dan ook belangrijk voor ze. Het zijn echte gezinshonden die gevoelig zijn voor stemmingen.Met een rustige, eerlijke aanpak willen deze honden alles voor je doen. Het zijn echter geen echte sporthonden. Je komt ze regelmatig op gehoorzaamheidscursussen tegen waar ze vaak ook goede resultaten behalen. Op wedstrijdniveau echter worden ze voorbijgestreefd door meer wendbare en sneller reagerende rassen.
De Berner Sennenhond is een vriendelijke, rustige hond met een evenwichtige en zekere uitstraling. Zelden vertoond hij nerveus of prikkelbaar gedrag. In principe zijn ze vriendelijk tegen mens en dier, echter tijdens de afwezigheid van huisgenoten neemt deze hond zijn taak als waakhond doorgaans wel uiterst serieus.
Dit zelfde geldt voor de omgang met kinderen. Mits goed gesocialiseerd kan de Berner Sennenhond het over het algemeen uitstekend met kinderen vinden. Een typische karaktereigenschap van de Berner Sennenhond is het bij elkaar willen houden van 'zijn' gezin. Wanneer bijvoorbeeld het gezin een dagje uit is en een van de kinderen dwaalt af, zal de Berner Sennhond zenuwachtig het kind nalopen om het zover te krijgen zich weer bij de rest te voegen. Ondanks hun stoere en imposante uiterlijk is de Berner Sennenhond een gevoelige hond.
Wanneer de Berner Sennenhond een goede en consequente opvoeding krijgt die in alle rust en harmonie geschiedt, behoord hij echter tot de gehoorzaamste rassen. Het zijn wel honden die ruimte om zich heen nodig hebben. Ze zijn graag buiten maar liever niet alleen, doch samen met de baas. Een groot voordeel van de Berner Sennenhond is dat hij een sterk territorium gevoel heeft, in die zin, dat hij niet snel zal gaan zwerven. Door zijn dikke vacht vind de Berner Sennenhond het daarnaast heerlijk om buiten te slapen zolang hij beschut voor wind en regen kan liggen.