Levershunt

Levershunt testen, heel belangrijk!

Levershunt is ook bij de Berner Sennenhond bekend, daarom laten wij de pups die bij ons geboren worden op levershunt testen, op de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, en tevens laten wij het DNA dan opslaan in een databank. Via de werkgroep gezondheid van de Vereniging de Berner Sennenhond ( VBSH), kunt u aan de formulieren voor de test komen.

Een eenvoudige bloedafname vindt plaats bij de pups, binnen een uur weet u of de pup lijder is of niet. Als blijkt dat de geteste pup geen levershuntlijder is, wil dit nog niet zeggen dat de pup geen drager is. Helaas is het gen, wat de shunt veroorzaakt, nog niet bekend. Het onderzoek is nog in volle gang en zal hopelijk in 2011 bekend zijn.

Als blijkt dat een pup wel levershuntlijder is, betekent het dat beide ouders drager zijn van het gen wat levershunt veroorzaakt. Als één ouder drager is zal er geen levershunt bij de pup voorkomen, maar kan de pup wel drager zijn van het gen.

Voor hen die niet weten wat een levershunt is: het is een abnormaal bloedvat dat in een gezonde volwassen hond afwezig is en dat een verbinding vormt tussen de vena porta ( poortader) en een andere grote ader, in het lichaam. Het is dus een ader die na de geboorte hoort te sluiten. Als de ader niet gesloten is noemen we dit >LEVERSHUNT! Er zijn twee soorten levershunt, bij de grote rassen komt de “Intrahepatische shunt”, de shunt bevindt zich dan IN de lever, het meeste voor. Bij de kleine rassen komt de “Extrahepatische shunt”, voor, deze loopt OM de lever heen. De gevolgen zijn voor alle honden gelijk namelijk onvoldoende groei van de lever, geen reiniging van giftige stoffen uit het bloed die vanuit het maag-darmkanaal komen en een afwijkende stofwisseling die gevolgen heeft voor de vertering van vet, koolhydraten, eiwitten, vitamines e. d.

Gevolgen voor de groei van de lever:
*Een pup wordt geboren met een normale levergrootte,
*maar vrijwel geen bloed gaat via de poortader naar de lever vanaf de geboorte,
*de lever heeft groeifactoren, insuline en IGF´s (groeifactoren), nodig om te kunnen uitgroeien,
* en terwijl de pup groeit, groeit de lever niet mee.
*Daarom moet een levershuntlijder, indien mogelijk, altijd geopereerd worden, of de pup in laten slapen, het gaat niet vanzelf over, kortom het is dodelijk.

Op basis van een DNA-test kan hopelijk over twee jaar advies gegeven worden over de combinatie ouderdieren om te voorkomen dat er lijders geboren worden. Met behulp van een DNA-test kan dan een aandoening uit de populatie gefokt worden.

“HIERBIJ HOEVEN GEEN OUDERDIEREN VAN DE FOK TE WORDEN UITGESLOTEN”

Als u fokt volgens de regels van de VBSH, wordt er op de raskeuring, verplicht, bloed afgenomen bij uw hond. Het DNA wordt opgeslagen in een databank op de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, het DNA kan men gebruiken om erfelijke aandoeningen zoals Levershunt, die bij de Berner Sennenhond voorkomen op te sporen. Heel belangrijk dus!!!!

Download hier het pdf-document (om het bijvoorbeeld op u eigen website te plaatsen of om het uit te printen.